Siskon uusin tulokas nimitettiin eilen Maunoksi. Tervetuloa äänekkääseen sukumme Mauno. Olin luvannut tehdä voileipäkakun, koska Maunon isoveljen juhliin tekaisemani lohi- ja kinkkikakut olivat niiiin hyviä. Samalla kakku oli meidän perheen lahja, koska en yksinkertaisesti ehtinyt työviikon lomassa mitään elämää suurempia vauvalahjoja hankkia. Muuten olisi saanut meiltä traktorinmallisen säästölippaan. Niinnoh, tein mä sille tuon villatakin, joka on ekassa linkissä.

Tälläkertaa toivottiin vain lohikakkua. Sitä mä mielummin teenkin oikeastaan. Tarkoitus oli tehdä suuren suuri, mutta vaikka tein kaksi riviä leipää, ei se kakku nyt niin iso sitten ollutkaan. Sapetti kun en löytänyt kaupasta sellaisia valmiiksi pituussuunnassa halkaistuja vuokaleipiä, jouduin pienistä paloista kokoamaan kakun. Unohdin myös muutaman aika yksinkertaisen fysiikan lain, joten kakusta tuli aika littana. Mut hei, maku oli hyvä. Ajattelin tälläkertaa kirjoittaa ihan ohjeenkin, niin voin sitten täältä ens kerralla itsekin kurkkia että mitä tuli tehtyä. Harmittaa nimittäin etten muista mitä aiemmissa voileipäkakuissa oli sisällä.

Koska oli tarkoitus tehdä lohi-katkarapukakku, halusin pohjaan tummempaakin leipää. Ladoin kerroksittain sitä ja sitten vaaleampaa, täysjyväpaahtista. Ongelma oli se, että vaikka saaristolaisleipä olikin hyvä ja tukeva pohja (käytin Must Leib-viipaleita), paahtis oli niin höttöstä, että se ei ollut kovin hyvä "välipohjan" rakennusmateriaali. Sen vuoksi kakku lössähti. Onneksi pysyi täytteet silti sisällä.

Aloitin kasaamisen saaristolaisviipaleista, joita laitettiin kahteen riviin yhteensä 6 viipaletta (kovat reunat leikkasin pois). Viipaleille pirskottelin sitruunamehua. Ekaan kerrokseen tuli ruohosipulituorejuusto, johon oli sekoitettu hieman (n.3 rkl) ranskankermaa. Päälle leikkasin kevätsipulia. Viimeiseksi ladoin paketillisen (150g) pieneksi siivutettua kylmäsavulohta.

Lohen päälle leikkasin toisesta leivästä sopivat viipaleet, jälleen leikkasin kovat reunat pois. Kostutin viipaleita ihan aavistuksen rasvattomalla maidolla.
 

Toiseen väliin levitin ensin katkaraputuorejuusto-ranskankermaseoksen (n. puoli purkkia juustoa ja pari rkl ranskankermaa) ja sen päälle tillisilppua.

Ja tillien päälle levitin munavoita.

Munavoin päälle latosin taas kerroksen saaristolaisleipää, jonka kostutin kevyesti sitruunamehulla. Tässä vaiheessa peitin kakun tiiviisti foliolla ja vein kylmään yöksi. Koristelu tapahtui vasta aamulla ennen vieraiden tuloa.

Ennen koristelua lätkäisin kakun päälle ranskankerma-tuorejuustoseosta. Koristelussa käytin toisen paketin kylmäsavulohta, sekä pussillisen katkarapuja. Lisäksi sitruunaa, ruohosipulia, keitettyä kananmunaa, tilliä  ja persiljaa. Ehdin juuri saada viimeisen palan ennen kuin kakku oli hotkittu. Onneksi pöydässä oli muitakin herkkuja, kuten mahtavat mustikka-valkosuklaamoussekakut. Nam!

Vielä listaa tarvikkeista, jos jotakuta kiinnostaa.

Pohja: 2 pkt Must Leib -saaristolaisviipaleita + 7-8 palaa vaaleampaa palaleipää (paahtoleipää)

Täyte 1:

- ½ prk ruohosipulituorejuustoa + ½ prk (75 g) ranskankermaa

- silputtua kevätsipulia

- 150g kylmäsavulohta viipaloituna

Täyte 2:

- ½ prk katkaraputuorejuustoa + ½ prk (75g) ranskankermaa

- tuoretta tilliä silputtuna

- 4 keitettyä kananmunaa

- 3-4 rkl voita (tai Oivariinia)

Päällinen:

- 2 prk ranskankermaa (á 150g)

- ½ prk ruohosipulituorejuustoa

- 1 sitruuna

- 150g kylmäsavulohta

- 1 pss pakastekatkarapuja

- 1 keitetty kananmuna viipaloituna

- muutama oksa persiljaa, ruohosipulia ja tilliä